Uczniowie Gimnazjum nr 2 im. M. Kopernika przystąpili do projektu
organizowanego przez „Winiary” pt. „Żyj smacznie i zdrowo”,
pod kierunkiem pani Izabeli Biezy-Waśniewskiej.
Do pomocy przy realizacji zadań włączyli się także inni nauczyciele,
m.in. pani Agata Sieradzka oraz pani Henryka Zajączkowska.
Działania związane z projektem zaplanowano na miesiąc
marzec.
W pierwszym tygodniu przedstawiciele poszczególnych klas wylosowali
karteczki z nazwami warzyw.
Każdemu z nich odpowiadał jego kolor np. buraczki – kolor bordowy.
Wylosowane warzywa były potrzebne do dwóch konkursów – konkurs kulinarny
na potrawę z warzywem przewodnim (wylosowanym)
oraz konkurs na klasę najlepiej przebraną w kolor swojego warzywa.
Uczniowie mieli czas na zaplanowanie działań do dnia 25 marca br.
Następnie wychowawcy klas II przeprowadzili lekcje, w czasie których
rozmawiano o zdrowym, racjonalnym odżywianiu, przygotowywaniu posiłków,
aby były smaczne i zdrowe, ale także ładnie podane.
W czasie zajęć z wychowawcą wykorzystano pomoce przysłane do realizacji
tego projektu.
Uczniowie, korzystając z przepisów „Winiar”, przygotowywali smaczne
posiłki w domu.
Kolejnym krokiem było poinformowanie rodziców podczas zebrania, w dniu
19.03.2015 r., o projekcie, który ma miejsce w szkole.
Uczniowie, po przedstawieniu krótkiej informacji poczęstowali rodziców
smacznymi i zdrowymi przekąskami, które samodzielnie przygotowali.
W tym dniu przygotowano również wystawę warzyw wraz z informacją, jakie
składniki odżywcze zawierają.
Na korytarzach pojawiły się gazetki dotyczące zdrowego odżywiania.
Zorganizowany został także konkurs plastyczny (na plakat na temat
zdrowego odżywiania) oraz konkurs literacki (wiersz na taki sam temat).
Efekty prac uczniów można było oglądać na wystawie, na korytarzu
szkolnym.
25.03.2015 roku w naszej szkole odbył się Międzyszkolny Konkurs
Kulinarny – zespoły 3-5 osobowe z poszczególnych klas przygotowywały
zaplanowaną wcześniej potrawę z warzywem przewodnim.
Młodzież bardzo poważnie podeszła do zadania, wszystkie potrawy
prezentowały się smakowicie.
Komisja konkursowa oceniała nie tylko smak danej potrawy, estetykę
podania ale także sposób i higienę przygotowania.
Wszystkich tych potraw można było spróbować podczas długiej przerwy.
Wszystkie dania były przepyszne!!!
W tym dniu także przez nasz szkolny radiowęzeł mogliśmy usłyszeć
piosenki tematycznie związane z naszym projektem, między innymi:
„Ogórek, ogórek...”, „Jesteśmy jagódki...”, „Najwięcej witaminy...” itp.
W
środę miał także miejsce kolejny konkurs – na klasę najlepiej przebraną
w kolor warzywa przewodniego.
W tym konkursie nagrodzono trzy klasy.
Na piątek – 27 marca zaplanowano podsumowanie projektu – apel na sali
gimnastycznej, w czasie którego zostały wręczone dyplomy
oraz słodki prezent wszystkim nagrodzonym w konkursach.
Usłyszeliśmy także wiersz „Na straganie” w wykonaniu uczennic ze
szkolnego koła teatralnego.
W tym dniu odbyły się także prelekcje na temat zdrowego odżywiania
przeprowadzone przez panią Wiesławę Jaroszonek - pracownika Lubańskiego
Sanepidu.
Projekt „Żyj smacznie i zdrowo” był organizowany w naszej
szkole po raz kolejny, jednak po raz pierwszy w działania włączyła się
cała społeczność szkolna.
Cieszył się on dużym uznaniem nie tylko wśród uczniów, ale także
rodziców i nauczycieli.
Najwięcej emocji wzbudził jednak konkurs kulinarny.
A.S. |