Gotowanie to jedna z ważniejszych umiejętności, którą każde dziecko
powinno zdobywać, aby w dorosłym życiu cieszyło się zdrowiem. Podczas
samodzielnego gotowania wiemy, co jest na talerzu, uczymy się
kreatywności
oraz poznajemy nowe smaki. Dzięki temu kształtują się w dzieciach
prawidłowe postawy żywieniowe.
Wczesna edukacja kulinarna wpływa na późniejszy wybór potraw serwowanych
na urodzinach, spotkaniach towarzyskich i innych imprezach.
Wspólne przygotowywanie posiłków rozwija wyobraźnię i doskonale
integruje grupę, o czym doskonale przekonali się uczniowie klas II i
III, uczestnicząc już kolejny raz
w warsztatach
kulinarnych w restauracji ,,Babie Lato” w Kościelnikach Górnych. Dzieci
miały okazję
poszerzyć swoją wiedzę na temat pracy
kucharza oraz restauratora, a pod czujnym okiem właścicielki edukowali
się kulinarnie.
Zajęcia rozpoczęły
się od dietetycznej pogadanki na temat zdrowych produktów i przekąsek.
Właścicielka restauracji przypomniała też zasady zdrowego żywienia.
Dzieci poznały tajniki przyrządzania drożdżowego ciasta na pizzę i
samodzielnie formowały okrągłe placki. W dalszej części spotkania
uczniowie zamienili się w małych kucharzy, przygotowując
pod okiem ekspertów
zdrowe hot-dogi oraz słodki deser w postaci babeczek
z bitą śmietaną.
Warsztaty kulinarne były wspaniałą, smakowitą, przygodą.
Dziękujemy właścicielom za profesjonalne podejście, dużą garść
kulinarnych inspiracji, kreatywne i zdrowe przepisy dopasowane do wieku
uczestników, świetną zabawę a przede wszystkim za miłą atmosferę.
A.O.